Skip to content
    Suomi
      alupromarine_main

      Alupro Marine

      Perfect air

      We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

      Arkkitehdin visiosta valmiiksi – The Air:in kineettinen julkisivu

      Arkkitehdin visiosta valmiiksi – The Air:in kineettinen julkisivu

      Vantaalle on valmistunut vanhan datakeskuksen täysi muodonmuutos. Uusi datakeskus The Air on huippuluokan pilvipalvelujen tarjoaja, ja lisäksi rakennuksessa on yksi Suomen ensimmäisistä kineettisistä julkisivuista. Sen ainutlaatuinen, alumiinilevyistä muodostuva pinta elää ilmavirran mukana ja tuo toivottavasti lisää vastaavia rohkeita ratkaisuja suomalaiseen arkkitehtuuriin. Vaan kuinka syntyi The Air? Kuinka arkkitehdin ulkomaalaisen esimerkin innoittama visio kehittyi, jalostui ja nyt seisoo komeana Vantaalla?

      Kineettinen pinta, jota tuuli liikuttaa – idea syntyi Yhdysvaltojen mallista

      Verne Globalin (ent. Ficolo) kullakin datakeskuksella on oma tarina ja ilmeensä. Esimerkiksi Porissa sijaitsee kallion sisään rakennettu The Rock. The Airiin haettiin innovatiivisia ratkaisuja niin konesalin kuin julkisivun puolelle. Konesalissa on esimerkiksi suomalaisittain uniikki, palveluja suojeleva sammutusjärjestelmä. Myös ulkokuoreen haluttiin uutta innovaatiota. Julkisivussa huomioitiin yhtäältä yrityksen ja rakennuksen imago, toisaalta kestävyys ja ympäristöarvot.

      The Airiin arkkitehti ja pääsuunnittelija Tapani Virkkala sekä suunnittelusta vastannut arkkitehti Stefan Vara Swecolta hakivat esimerkkejä maailmalta – millaisia tuulen mukana muotoutuvia julkisivuja siellä on tehty? Yhdysvaltalaisesta esikuvasta syntyi ensimmäinen visio, josta arkkitehdit laativat 3D-mallinnuksen. Kun rakennuksen suunnitelma oli valmis, sen oli määrä siirtyä tavalliseen tapaan rakennesuunnitteluun jatkotyöstettäväksi. 

      Pian kuitenkin huomattiin, että The Airin rakenteita ei kannata suunnitella, ennen kuin julkisivun ratkaisut tiedetään. Myöskään julkisivun yksityiskohtia ei voi suunnitella, jos sen taustalla olevia rakenteita ei ole päätetty.

      Tähän kahden maailman kohtaamiseen tarvittiin sopiva kumppani, joka pystyy luomaan vaativan julkisivun tiukalla aikataululla. Rakennesuunnittelijoiden suositusten kautta mukaan otettiin Alupro.

      ficolo-6

      Malliseinät auttoivat päättämään alumiinijulkisivun yksityiskohdat

      Kun Alupron asiantuntijat tulivat mukaan rakennushankkeeseen, he tutustuivat arkkitehtien visioon. Alusta asti oli selvää, että tällainen kineettinen julkisivu toteutuisi metallista, josta Aluprolla oli erityisosaamista. Alumiini valittiin raaka-aineeksi sen kestävyyden, keveyden ja toisaalta kustannustehokkuuden vuoksi.

      Alupro valmisti kolme malliseinää. Malliseinä konkretisoi sekä teknistä toteutustapaa että itse metallipinnan viimeistelyä, eli miten julkisivun pinta toimisi ja miltä se näyttäisi.

      Kolmesta prototyypistä valittiin lopulta yksi, jota lähdettiin toteuttamaan. Valinta perustui toisaalta siihen, kuinka kyseinen tapa vastasi arkkitehtien alkuperäistä näkemystä, toisaalta taas käytettävissä oleviin resursseihin. Kompromisseja ei tarvinnut tehdä. Erot arkkitehdin alkuperäiseen visioon olivat hyvin pieniä, lähinnä nyansseja.

      Seuraavaksi alkoi toteutus. Alupro teki läheistä yhteistyötä rakennesuunnittelijoiden kanssa, jotta lopputulos molemmin puolin olisi viimeistä ruuvia myöten toimiva. Alupro valmisti kaiken, mitä julkisivuun tarvittiin, sekä asensi sen.

      The Air, kineettisen julkisivujen suunnannäyttäjä Suomessa?

      Julkisivun suunnitellut arkkitehti on tyytyväinen lopputulokseen ja kertoo itsekin pitävänsä sen julkisivun menestystä kannustimena suunnitella vastaavia, kokeilevampia kohteita jatkossakin. Niillä luodaan kiinnostusta rakennusta kohtaan jo ennen kuin ne rakennetaan.

      Kineettiset julkisivut ovat yksi tämän vuosikymmenen merkittävimpiä arkkitehtuurin ilmiöitä. Kineettisiä, eri lailla ympäristönsä mukana eläviä pintoja on tullut jo Pohjoismaihin ja myös Suomeen. Niiden suosio kasvaa varmasti, kun rakennusten suunnittelussa rohkaistutaan kokeilemaan uutta. Ficolo (nyk. Verne Global) on edelläkävijä useiden palveluiden tuomisessa Suomen markkinoille, nyt myös kineettisen julkisivun käytössä Suomessa.

      Nimetön 3

      Lisäkannustusta kineettisten julkisivujen hyödyntämiseen tuo sekin, että niiden rakentamisen ei tarvitse välttämättä olla kallista. Metalli on materiaalina edullinen ja erityisesti alumiini on kevyt ja kestävä – sekä kuormituksen että ilmaston näkökulmasta. 

      Tukea ja asiantuntemusta innovatiivisiin ja visionäärisiin julkisivuihin

      Opas_kansikuva

      Haluatko lisää inspiraatiota julkisivujen suunnitteluun? Lataa opas tulevaisuden julkisivujen suunnitteluun. Oppaasta saat kattavat kattauksen nykyajanjulkisivutrendeihin sekä konkreettisia vinkkejä materiaalien käyttämiseen ja parempaan suunnitteluun.

      Suunnitteletko kohteita, joiden julkisivut ovat erityisten merkityksellisiä? Aluprolla on vuosikymmenten kokemus vaativien arkkitehtonisten metallipintojen suunnittelusta ja valmistamisesta. Yhdessä arkkitehtien, rakennesuunnittelijoiden ja rakennuttajien kanssa luomme mieleenpainuvimmat julkisivut. Ota yhteyttä!