Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Parkkitalonkin julkisivu voi olla ainutlaatuinen kohde

   Parkkitalonkin julkisivu voi olla ainutlaatuinen kohde

   Millaisia muotoja ja materiaaleja parkkitalojen julkisivuihin nyt suunnitellaan ja kuinka pysäköintirakennuksista saadaan erityisiä ja kiinnostavia?

   Yleensä parkkihalleissa korostuvat käytännölliset puolet. Niiden julkisivuista halutaan helppohoitoisia ja edullisia, kaiteista törmäyksenkestäviä ja sisäseinistä heijastamattomia. Vaikka parkkitilojen suunnittelussa täytyykin ottaa huomioon kestävyys, paloturvallisuus ja ilmanvaihto, ja budjettikin asettaa rajoituksensa, ei parkkitaloja suunnitellessa tarvitse hillitä mielikuvitusta. Hyvin suunniteltu parkkihalli kestää aikaa ja on myös maisemaan istuva ilo silmälle sekä läheltä että etäältä katseltuna.

   Parkkihallien julkisivut kestävistä ja kierrätettävistä metalleista

   Arkkitehtina otat suunnittelussa huomioon asuinalueen ja ympäröivät rakennukset. Värimaailman voi esimerkiksi poimia punatiilimiljööstä tai toistaa läheisen luonnon muotoja.

   Nykyään tehdään paljon erilaisia metallisia julkisivupintoja materiaalin monipuolisuuden, kestävyyden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Yksi suosituimmista materiaaleista on alumiini, joka on kestävää ja kevyttä, ja sitä voi kierrättää käytännössä loputtomasti ilman, että sen hyvät ominaisuudet siitä kärsivät. Myös kuparista ja ruostumattomista teräksistä tehdään paljon julkisivuratkaisuja, joissa julkisivun pinta saa myös elää ja värjäytyä ajan myötä.

   Metalli on materiaalina niin monimuotoinen, että sen julkisivuun voi suunnitella lähes mitä tahansa muotoja ja kuvioita. Julkisivujen metallipinnan voi maalata ja pursottaa kaikenkirjaviin muotoihin ja kuvioihin. Perforoinnilla eli reikäkuvioilla saa ainutlaatuisen julkisivun, joka on kuitenkin ilmava ja pitää liian kuumuuden loitolla parkkihallista. Helppohoitoisuuden ansiosta metallijulkisivun elinkaaren aikaiset kustannukset jäävät mataliksi.

   Lue 5 syytä valita julkisivuun metalli! 

   Arkkitehtuurin trendit näkyvät myös parkkitaloissa. Poimi ideoita, millainen julkisivu seuraavassa parkkihallissasi voisi olla!

   airport-hel-t2-06

   Helsinki-Vantaan lentoaseman pysäköintitalo.

   Myös perinteisillä säleillä ja levyillä voi irrotella

   Toimivat klassikot kuten säleiköt toimivat hyvin suunniteltuina aina parkkitaloissa. Yhtäältä sillä saa klassisen minimalistisia seiniä sekä pysty– että vaakamuodossa

   Toisaalta säleikköseinänkään ei tarvitse olla tylsä ja tuttu. Niiden jaksottamisella ja muotoilulla voit luoda kiinnostavaa valon ja varjon leikkiä ilman, että esimerkiksi huollettavuus kärsii. MEK Raitinkartanon julkisivutoteutuksessa on esimerkiksi käytetty pystysäleiköä, jossa jokaisessa säleessä on oma uniikki kuvionsa. Säleiden erilaiset reiät ja läpät tekevät niistä kiinnostavia niin läheltä kuin kaukaa.

   Vaakasäleikkö on perinteisesti yksi suosituimmista parkkitalojen julkisivuratkaisuista, mutta juuri vertikaaliset säleiköt ovat nykyään käytetyimpiä. Pystysäleikkö korostaa rakennuksen korkeutta ja on lisäksi huollettavuuden kannalta vaivaton, koska se on painovoiman ansiosta itsepuhdistuva.

   Metallilevyillä syntyy monimutkaisia geometrisiä kuvioita kustannustehokkaasti, ja perforoinnilla julkisivusta tulee jopa taideteos. Esimerkiksi Wood Cityn parkkitalon julkisivussa on käytetty perforoitua ja jauhemaalattua alumiinilevyä. Pellervon päiväkodissa ja koulussa perforointi taas luo oman tarinansa alumiinilevyyn.

   Nimetön 1

   Alupro toteutti Töölönkadun pysäköintilaitoksen kuparijulkisivun.

   Lisää viherpintoja – ja jopa ensimmäinen kineettinen parkkitalon julkisivu?

   Julkisivun saa sulautumaan ympäristöön tai pomppaamaan sieltä heti silmille klassisilla tuotteilla. Lisäksi pysäköintirakennuksien fasadit toimivat myös erikoisempien ratkaisujen näyttämönä. 

   Toisin kuin kokonaan kiinteässä julkisivussa, parkkitalon ilmavassa julkisivussa voi käyttää viherpintoja paljon enemmän. Ilmavien rakenteiden ansioista köynnöstävät kasvit eivät luo mikroilmastoa, joka voisi kuormittaa rakenteita.

   Kenties ainutlaatuisimpia ovat julkisivut, jotka muuttuvat ja elävät – eivät pelkästään vaihda väriä ajan hampaan purressa, vaan liikkuvat silminnähden. Suomeen on rakennettu hiljan yksi ensimmäisistä kineettisistä julkisivuista. Sellainen on kustannustehokas ja asennuksenkin kannalta helppo ratkaisu, joka sopii myös parkkitaloihin. 

   Milloin Suomeen saadaan siis ensimmäinen kineettinen parkkihalli?

   Tulevaisuuden julkisivutrendit myös parkkihalleihin – tutustu oppaaseen

   Myös tiukalla budjetilla voi toteuttaa ainutlaatuisia parkkihallikohteita, jotka antavat korttelille uudet kasvot ja toimivat rakennuttajan ja kiinteistön omistajan käyntikorttina.

   Parkkihallien merkitys kaupungeissa ei ole vähenemässä, ja ympäristöönsä sopivia ja mielenkiintoisia pysäköintitaloja rakennetaan yhä kiivaammin. Kyse ei ole vain tilasta, jossa autoja ja pyöriä säilytetään (ja nykyään myös ladataan) väliaikaisesti. Parkkitalojen suunnittelussa on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja ulottuvuuksia.

   Haluatko lisää ajatuksia ainutlaatuisten julkisivujen suunnitteluun? Lataa Opas tulevaisuuden julkisivujen suunnitteluun! Poimi konkreettisia vinkkejä kunnianhimoisille arkkitehdeille ja esimerkkejä tulevaisuuden julkisivuista.

   Alupro_Julkisvusuunnittelunopas_Rakentaja-1200x600px