Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Alumiinikomposiitista valmistui uniikki 3D-julkisivu Tampereelle

   Alumiinikomposiitista valmistui uniikki 3D-julkisivu Tampereelle

   Tampereella Näsijärven rannassa korkeat piiput kohoavat valtavasta teollisuusarkkitehtuuria edustavasta voimalasta. Kyseessä on Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden voimalaitos. Se koostuu kolmesta yksiköstä, joista uusin on juuri valmistunut Naistenlahti 3.

   Naistenlahti 3 -voimalaitoksen julkisivu on ainutlaatuinen, vertaansa vailla oleva näky, jossa arkkitehtien visio alumiinikomposiitista valmistetusta 3D-julkisivusta todellakin näki päivänvalon. Julkisivun arkkitehtisuunnittelusta vastasi BST-Arkkitehdit Oy. Alupro toteutti järven puoleisen julkisivun 3D-seinän, tähän liittyvän eteläjulkisivun 2D-seinän sekä rannan tukimuurin efektiseinän. Hankkeen tilaajana toimi Tampereen Sähkölaitos Oy. Valaistussuunnittelusta vastasi VALOA design Oy.

   Kokonaisuudessaan Naistenlahden voimalaitoksen julkisivuhanke oli sujuvan yhteistyön taidonnäyte. “Yhteistyö Alupron kanssa oli helppoa, vaivatonta ja ratkaisukeskeistä. On poikkeuksellista, että julkisivuhanke onnistuu näin kivuttomasti, eikä mitään ongelmia tule,” kertoo BST-Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja, osakas ja arkkitehti Sergej von Bagh.

   Naistenlahden voimalaitos-52

   Valaistuksella julkisivu sai sen arvoisensa huomion

   Julkisivu on yksi Tampereen näkyvimpiä ja sen vaikutus kaupunkikuvaan on suuri. Jo suunnitteluvaiheessa arkkitehtien visiona oli, että yksi kohta julkisivusta korostuu ainutlaatuisella tavalla ja muut voimalaitoksen osat jäävät ikään kuin sen varjoon. 

   Arvoisensa huomion Naistenlahti 3 sai upealla valaistuksella. Valo ja varjo olivat tärkeitä tekijöitä rakennuksen julkisivun suunnittelussa. “Halusimme, että julkisivu elää vuorokauden ajan mukaan”, kertoo von Bagh. Iltaisin valaistus korostaa näyttävää arkkitehtuuria, kun taas päivisin kolmiulotteisuus tekee rakennuksen julkisivusta vaikuttavan ilman valaistustakin, sillä muodot ja kulmat luovat varjoja seinään. Vaikka valoja ei pidettäisikään päällä esimerkiksi energiansäästön vuoksi, on alumiinikomposiitista toteutettu 3D-seinä elävän, jopa futuristisen näköinen.

   Valaistuksen suunnittelussa oli kiinnitettävä huomiota lähiympäristöön. Jotta voimalan iltavalaistus ei loistaisi esimerkiksi suoraan lähellä sijaitsevaan kylpylään, suunnitteli BST-Arkkitehdit Oy julkisivusta suljetumman sinne suuntaan. Kaupungille päin valaistus puolestaan saa näkyä avoimesti.

   Länsipuolen julkisivuseinä pitää sisällään noin 200 led-valoa, joiden värejä ja kuvioita on mahdollista säätää ja ohjata tietokoneella. Julkisivu voikin loistaa mitä upeimmissa väreissä ja kuvioissa – erityisen hienolta rakennus näyttää Tampereen illassa ja yössä. Juhla- ja pyhäpäivinä luvassa on varmasti ennennäkemättömän upea julkisivu!

   34-Naistenlahden-voimalaitos-1122-IMG_5381-HDR

   Yhteistyö Alupron kanssa oli sujuvaa ja vaivatonta – BST-Arkkitehdit on valmis suosittelemaan Aluprota vastaaviin hankkeisiin

   “Alupro on ammattimainen julkisivujen toimittaja, jonka toimintatavat herättävät luottamusta”, kertoo von Bagh. 

   Aluprolle sateli kiitosta viestinnän sujuvuudesta ja helppoudesta toimia Alupron kanssa. BST-Arkkitehdit Oy:ltä von Bagh ja Ingo Pfeifer allekirjoittavat kehut: “Yhteistyö sujui jopa huomaamattomasti, eikä siihen tarvinnut puuttua. Toimiminen Alupron kanssa oli helppoa ja vaivatonta.”

   Erinomaista viestintää ja sujuvaa yhteistyötä edesauttoi Alupron tapa työskennellä edistyksellisesti digitaalisia työvälineitä hyödyntäen. Alupro on tottunut hyödyntämään BIM:iä, jonka avulla kaikki julkisivusuunnitelmiin ja -toteutuksiin liittyvä tieto on jaettavissa IFC-muodossa jokaisen osapuolen kesken. Tämä sujuvoitti tiedonsiirtoa ja työskentelyä.

   Poikkeuksellisen tyytyväisiä BST-Arkkitehdit Oy:ltä oltiin Alupron jatkokehitystyöstä: “Alupron innovoinnin osuus esimerkiksi kiinnitystapojen suunnitteluun oli merkittävää lopputuloksen kannalta. Alupro pystyi kehittämään suunnitelmaa lisää; he suunnittelivat esimerkiksi uuden runkojärjestelmän julkisivuun, jotta valo menee elementtien takana tasaisesti.”

    

   Lue onnistuneesta julkisivuprojektista tarkemmin lisää lataamalla casekuvaus

   Haluatko lukea Naistenlahden voimalaitoksen julkisivuhankkeesta lisää? Tai ehkä haluat ihastella upeita kuvia kohteesta? Lataa nyt casekuvaus, josta voit lukea mm. arkkitehtien kommentteja hankkeesta sekä yhteistyöstä Alupron kanssa.

   Pääset lukemaan asiakastarinan täyttämällä tietosi alla olevalle lomakkeelle. Lataaminen ei sido sinua mihinkään.

   Lataa casekuvaus!

    

   Kustannustehokas alumiinikomposiitti korkealla kierrätysasteella kiinnostaa monia

   Naistenlahti 3 -voimalaitoksen julkisivuun materiaaliksi tuli alumiinikomposiitti, joka oli luonteva valinta: Voimalaitoksessa käsitellään palavaa materiaalia, joten julkisivunkin tulee olla palamaton. BST-Arkkitehdit Oy:lle alumiinikomposiitti on tuttu materiaali useasta kohteesta. “Alumiinikomposiitin etuna on keveys ja suorana pysyminen – se ei ala aaltoilemaan lämmön vaikutuksesta esimerkiksi tavallisen pellin tapaan, vaan siinä on hyvälaatuinen pinta, joka pysyy suorana ja muodostaa laadukkaan ilmeen”, kertoo von Bagh. Alumiinikomposiittia käyttämällä julkisivuun saatiin lisäksi juuri oikea sävy suunnitelman mukaisesti.  

   Alumiinikomposiitti eroaa umpialumiinista siten, että sen ydin on täytemateriaalia ja vain pinnassa on alumiinia. Tämä tekee alumiinikomposiitista kustannuksiltaan edullisemman ja kevyemmän vaihtoehdon umpialumiiniin verrattuna. Kustannustehokkuutta lisää myös asennustyön nopeus ja helppous: kun levyt tai kasetit ovat esivalmistettuja, ei työmaalla kulu ylimääräistä aikaa asennukseen.

   Lisäksi alumiinikomposiitti on täysin kierrätettävää, eli sen ydinmateriaali ja pinnat on mahdollista palauttaa materiaalikiertoon ja käyttää uuden materiaalin tuotantoon. Se on myös valmistettu ympäristöystävällisesti lyijyttömästä materiaalista. 

   Haluatko lisätietoja?

   Naistenlahti 3 -voimalaitoksen julkisivu on sujuvan yhteistyön mestariteos: arkkitehtien visio toteutui aikataulussa ja projekti sujui joustavasti erinomaisella yhteistyöllä. Jos haluat kuulla lisää kohteen ratkaisuista, yhteistyöstä kanssamme tai saada näkökulmia tulevaan julkisivusuunnitelmaasi, otathan yhteyttä! 

   Voit myös tutustua voimalaitoksen julkisivussa käytettyihin ratkaisuihin tarkemmin Ratkaisupankissa.

   Alupro on arkkitehtonisen julkisivusuunnittelun asiantuntija ja julkisivupintojen kokenut valmistaja. Autamme sinua toteuttamaan uniikkeja rakennuksia, jotka täyttävät kaikki nykyajan vaatimukset ja tarpeet. Meillä on rakennusalan paras BIM-osaaminen, työkaluista ja toimintatavoista lähtien. Mitä aiemmin otat yhteyttä, sitä paremmin varmistamme visiosi toteutumisen oikeilla materiaaleilla kustannustehokkaasti!

   Julkaisun yhteydessä käytetyt kuvat ovat Skyfoxin ottamia.