Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Yhdistele metallisäleiköistä näyttävät julkisivupinnat – 7 esimerkkiä

   Yhdistele metallisäleiköistä näyttävät julkisivupinnat – 7 esimerkkiä

   Julkisivujen näyttävä ja käytännöllinen klassikko on metallisäleikkö. Erilaisilla visuaalisilla ratkaisuilla ja rohkeilla pintakäsittelyillä säleikköjulkisivu voi yhä olla katseenvangitsija ja kohteensa komea käyntikortti. Metallit ovat julkisivun materiaaleina pitkäikäisiä ja lähes huoltovapaita, jolloin niiden elinkaarikustannukset ovat edulliset, joten hyödyt eivät ole pelkästään esteettisiä.

   Lue lisää ideoita metallisäleikköjen käyttöön ja kertaa niiden hyvät puolet. Kannustamme jalostamaan villeistäkin ideoista uusia julkisivuja helppohuoltoisilla, monimuotoisilla ja varmoilla metallisäleillä!

   Säleikköjen mahdollisuudet ovat loputtomat – kuinka yhdistelisit niitä julkisivussa?

   Metallisäleikköjä voi yhdistää mihin tahansa julkisivuun. Niitä voi laittaa ikkunoiden eteen auringonsuojiksi, ne voi kiinnittää betoni- tai peltiseinään, niillä voi elävöittää puuseinää, ja luonnollisesti ne yhdistyvät hyvin esimerkiksi metallilevyihin ja erilaisiin verkkoihin. Visuaalisena elementtinä ne voivat luoda monimutkaisia kuvioita.

   Tavallisesti säleikköjä näkee erityisesti parkkitalojen ja varastotilojen julkisivuissa, koska ne ovat kevyt, mutta tehokas näkösuoja. Esimerkiksi IV-aukot peitetään usein pysty- tai vaakasäleillä, jolloin ilmanvaihtokoneisto jää julkisivusta peittoon. Samalla ilma pääsee kulkemaan rakenteiden välistä.

   Tässä Spesian Järvenpään kampuksen rakennuksessa arkkitehti Innovarch Oy:stä on halunnut kätkeä ilmanvaihtoaukot pystysäleiden taakse. Tämä säleikkö toimii myös IV-säleikkönä, jolloin tuplasäleikköä ei tarvita.

   Säleikköjen ei kuitenkaan tarvitse olla aina näin symmetrisiä. Samassa julkisivussa voi yhdistellä vaaka- ja pystysuuntaa sekä säleitä eri leveyksillä. 

   Tampereella Arkworks Arkkitehdit OY:n suunnittelemassa Vuores Kuusikko autohallirakennuksessa on eri suuntaisia säleitä.

   Myös erilaisten värien ja tekstuurien rohkea yhdistely tekee perinteisestä ratkaisusta heti mielenkiintoisemman.

   Esimerkki Aihio Arkkitehtien suunnittelema Tikkurilan rautatieasemalta – alumiinisäleikkö kohtaa pähkinäpuun.

   tikkurilan_asemansilta-2

   Kuten sanottua, säleikköjulkisivut yhdistyvät luontevasti moniin taustarakenteisiin. Omalaatuista ilmettä niille saa myös valaistuksella. Säleet itsessään mahdollistavat kolmiulotteisen leikin valolla ja varjolla. Lisäksi osin avoimen julkisivumateriaalin voi valaista myös takaapäin, jolloin pimeällä ne näyttävät aivan erilaisilta.

   Led-valotaidetta – näin lakatut kuparisäleet valaistaan takaa Helsinki Outletin julkisivussa.

   case_helsinkioutlet-5

   Metallisäleiköt naamioituvat kiiltäviksi jalometalleiksi tai jopa puuksi

   Ympäristöystävällinen rakentaminen on tätä päivää. Vaikka puu tulee usein luonnonmukaisena materiaalina ensiksi mieleen, ne eivät kaikkialla ole mahdollisia. Palokuorman vuoksi monesti on turvallisempaa valita materiaaliksi metallisäleikkö. 

   Se ei kuitenkaan tarkoita, että puun luonnonläheinen estetiikka täytyisi hylätä. Tästä esimerkkinä on JKMM Arkkitehtien suunnittelema K-kampus eli Keskon toimitalo. Sisälle suunnitellut umpitammiset säleet vaihdettiin alumiiniprofiiliin, jossa on aito tammiviilu pinnassa. Turvallista, kestävää ja yhtä tyylikästä! Alumiini on lisäksi maapallollamme yleinen metalli, jota voi kierrättää lähes loputtomasti.

   Jo mainittu alumiini on erinomainen materiaali säleikköihin, koska se on ruostumaton, kevyt ja kierrätettävä, ja mitä moninaisemmilla pintakäsittelyillä siitä saa hyvinkin erityisen ja näyttävän. Erilaisen tekstuurin ja perforoinnin lisäksi maaleilla ja jopa jalometallikäsittelyillä saadaan hyvin arvokkaan näköisiä pintoja kustannustehokkaasti.

   Arkkitehtitoimisto HKP:n suunnitelemassa MEK Raitinkartanon julkisivumateriaali näyttää messingiltä, mutta onkin kuparimetallia, jossa on seassa alumiinia. Toisin kuin oikea messinki, tämä materiaali ei hapetu ruskeaksi, vaan julkisivu tulee vuosikymmenestä toiseen näyttämään uudelta messingiltä. Huomaa myös ilmeikäs perforointi, joka on jokaisessa säleikössä yksilöllinen.

   metallisäleikkö-newsletter

   Kaikenlaisia arvokkaita metalleja voi jäljitellä alumiinia maalaamalla – ja toisaalta alumiinisäleiden pintakäsittely muilla metalleilla on mahdollista, joskaan esimerkiksi kultaus on harvoin budjettiin sopiva ratkaisu. Lähes mikä tahansa väri sekä mattamaisina että kiiltävinä ja helmiäisinä onnistuu metallisiin säleikköihin.

   Kuinka säleikköideasi toteutetaan? Viemme visiosi todeksi

   Metallisäleiköt ovat niin monipuolisia, että vain arkkitehdin mielikuvitus on rajana, jos sekään. Me varmistamme, että sinä voit keskittyä visiosi luomiseen eikä sinun tarvitse miettiä, miten säleet kiinnitetään taustarakenteisiin tai kuinka materiaaliin luodaan juuri oikeanlainen pinta. Oli kyseessä sitten pieni porraskäytävä tai suuren toimistorakennuksen kokonainen seinä, autamme sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan näyttävät, ilmavat ja kestävät ratkaisut.

   Onko mielessäsi säleikkötoteutus, mutta kaipaat apua kokeilevempien yksityiskohtien toteutuksessa? Haluatko kuulla lisää, miten pintakäsittely vaikuttaisi metallin yleisilmeeseen? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Teemme päivittäin yhteistyötä arkkitehtien kanssa ja suunnittelemme juuri tarvitsemasi tuotteet, jotta visiostasi tulee totta, kestävästi ja kustannustehokkaasti.