Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Suunnitelmien mukainen valmistus – case Savonlinnan pääterveysasema

   Suunnitelmien mukainen valmistus – case Savonlinnan pääterveysasema

   Kohteen alkuperäisistä suunnitelmista poikkeaminen maksaa rakennusliikkeille aikaa ja rahaa. Muutoksista ja viime hetken viilauksista on tullut niin rutiininomainen tapa toimia työmaalla, että sitä pidetään jopa väistämättömänä. Jos kuitenkin kohteen osat valmistettaisiin jo tehtaalla tarkkojen suunnitelmien mukaan, ja ne asennettaisiin niin ikään suunnitelmia noudattaen työmaalle ilman tarkemittauksia, läpimenoajasta voi leikata jopa viikkoja.

   Miksi rakennusprojekteissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota tarkkoihin suunnitelmiin ja uskaltaa luopua mittauksista ja säädöistä kentällä?

   Millintarkat suunnitelmat suoraan tuotantoon

   Rakentaminen täysin suunnitelmien mukaisesti saattaa kuulostaa idealistiselta, mutta se on täysin saavutettavissa. Kaiken lähtökohta on tietomalli, joka on koko projektin ajan ajantasainen ensisijainen tietolähde. Tietomalleihin luottamalla projektista jää pois useita tarkemittauksia ja työmaakäyntejä sekä isojen, uniikkien tuotteiden mittavirheet ja uudelleenvalmistukset. 

   Kun kohteen tuotteiden valmistuksessa käytetään suoraan tietomalleja, tehdas pystyy vähentämään hävikkiä ja tuotantoaikaa, koska esimerkiksi raaka-aineiden menekin voi määritellä tarkkaan ja virheiden mahdollisuus pienenee. Jos tietomallissa on jo tässä vaiheessa määritelty asennusaikataulu, se antaa lisäksi valmistajalle mahdollisuuden ennakoida ja suunnitella tuotannon aikataulua niin, että oikeat tuotteet ovat valmiita oikeaan aikaan.

   aikataulu-bimEsimerkki rakennushankkeen aikataulun tietomalliavusteisesta visualisoinnista.

   Muista, että tietomallin oikeellisuus on hyvin tärkeää. Vaikka tavoitteemme onkin välttää turhia mittakäyntejä, on mittakäyntiä huonompi tilanne tietenkin valmistaa tuote, joka ei sovikaan kohteeseen. Siksi kaikkien osapuolten on ehdottoman tärkeää panostaa tiedon jakamiseen ja tietomallin rikastamiseen, jotta se vastaa todellisuutta ja todellisuus tietomallia!

   Miksi rakennusliikkeiden pitäisi kiinnostua tietomallinnuksen kehittämisestä? Lue, mitä asiantuntijamme ovat kirjoittaneet aiheesta!

   Työmaalla ei tarvitse soveltaa tai poiketa suunnitelmista

   Kun kaikki mahdolliset kohdekohtaiset tuotteet on valmistettu tietomallin pohjalta, se näkyy myös työmaalla. Tuotanto voi valmistaa jokaisen osan millin tai millin kymmenesosien tarkkuudella, jolloin itse työmaalla ei tarvitse enää mitata ja muokata mitään. Projektin aikana ei tarvitse keksiä enää uusia ratkaisuja kuin aniharvoin, koska mahdolliset yhteentörmäykset rakenteiden tai asentajien aikataulujen kanssa nähdään ennalta.

   Rakennusliikkeen näkökulmasta tietomalliin ja suunnitelmiin nojaaminen tarkoittaa myös, että kokonaisuuden hallinta onnistuu etänä.

   Esimerkiksi julkisivujen osat tarvitsee vain asentaa. Ei tarkemittauksia, ei muutoksia, ei uusien osien tilaamista ja odottelua. Arkkitehdin visio valmistuu käsikirjoituksen mukaan, ja koko projektin virtaus on jaetun tiedon ja tarkkuuden ansiosta parantunut.

   Case Savonlinnan uusi pääterveysasema – BIM:stä terveysaseman pihalle ilman muutoksia

   Savonlinnan uuden pääterveysaseman valmistaminen ja rakentaminen suunnitelman pohjalta näkyi käytännössä:

   • Tietomallia voitiin tarkastella yhdessä rakennusliikkeen ja urakoitsijoiden kanssa, jolloin aikataulut olivat kaikille selviä ja työmaalla tapahtuvia päällekkäisyyksiä voitiin välttää.
   • Tietomallin pohjalta valmistetut ja asennetut säleiköt pystyttiin asentamaan sellaisenaan kohteeseen, eikä hukkaa syntynyt lainkaan.

   terveysasema_savonlinna (1 of 1)-1

   Terveysaseman julkisivuun tyylikästä ilmettä tuo eri sävyin pintakäsitelty AluClick. Alumiininen AluClik Vertical -säleikkö tuo rakennukselle ryhdikkään ilmeen ja toimii yhtenäisenä pintana. Pystysäleikkö myös pysyy hyvännäköisenä, koska sade ja painovoima huolehtivat sen puhtaudesta.

   Helppohoitoinen pystysäleikkö toimii kohteessa tarvittaessa myös näkösuojana tiloissa, jotka halutaan suojata ulkoapäin uteliailta katseilta estämättä kuitenkaan näkymää sisältä ulospäin.

   Savonlinnan kohteen arkkitehtitoimistona oli Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja tilaajana Rakennustoimisto K. Tervo Oy.

   Rakennushankkeet läpi nopeammin ja tehokkaammin – lue lisää BIM:n mahdollisuuksista

   Haluatko ratkaista tiedonkulun ongelmat ja välttää tarpeettomat budjetin ylitykset? Monimutkaisia rakennuksia ei kannata enää viimeistellä työmaalla paperisten dokumenttien varassa, vaan ottaa digitaalisista välineistä kaikki hyöty irti. 

   Teimme rakennusalan edelläkävijöille BIM-oppaan, joka tukee digiloikkaa ja esittelee tietomallinnuksen mahdollisuuksia: lataa opas täältä!

   Alupro_BIM-opas_somekuva-1200x628px