Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Suunnittelumallit auttavat arkkitehtiä parkkitalojen suunnittelussa

   Suunnittelumallit auttavat arkkitehtiä parkkitalojen suunnittelussa

   Parkkitalot ovat säännöllisesti monien arkkitehtien suunnittelupöydälle tuleva kohde. Yksikään niistä ei tietenkään ole samanlainen, mutta samankaltaisia haasteita kylläkin kohtaat. Pysäkointikohteille tyypillistä on, että niiden visuaalisuuden suunnittelussa tulee ottaa huomioon monia turvallisuuteen liittyviä yksityiskohtia.

   Arkkitehdin luova mieli ja sisäinen silmä ovat toki ensimmäiset työkalusi, kun mietit parkkitaloon kiinnostavaa ja tyylikästä ilmettä. Seuraavaksi hyödyllisin työkalu on älykäs suunnittelumalli, jonka avulla voit jo suunnitteluvaiheessa testata, miten suunnittelemasi asiat asettuvat rakenteisiin ja miten esimerkiksi näkyvyys toimii eri suuntiin. Oikeilla suunnitteluobjekteilla varmistat, että suunnitelmiasi tarvitsee muuttaa mahdollisimman vähän eikä rakennuksen toteutusvaiheessa tule vastaan yllätyksiä, jotka vaikeuttaisivat visiosi toteuttamista.

   Vastaako visiosi parkkitalokohteen turvallisuusvaatimuksiin?

   Parkkihallit ovat olennainen osa taajamia ja oivallinen esimerkki rakennuksesta, jonka suunnitteluun ei välttämättä kiinnitä huomiota, ellei siinä ole jotain vikaa. Etenkin isot parkkihallit voivat saada osakseen paljonkin kritiikkiä, jos niiden arkkitehtoniset ratkaisut eivät sovi ympäristöön tai jos ne aiheuttavat hämmennystä ja mielipahaa.

   Olipa tavoitteesi sitten luoda pysäköintirakennus, joka sulautuu osaksi tuttua ympäristöä, tai joka nousee esille miljööstä ja huokuu positiivista vaikutelmaa, joudut sovittamaan vision tarkkoihin turvallisuusvaatimuksiin. Et halua, että joudut myöhemmin muokkaamaan suunnitelmaasi, koska rakennesuunnittelussa ilmenee merkittäviä haasteita liikuntasaumojen, ilmanvaihdon tai heijastuksien osalta. Et myöskään toivo, että ulkoasu varmistuu vasta työmaalla, kun vaikkapa julkisivulle on siellä kehitetty sopivat ratkaisut.

   Miten siis voit arkkitehtina helpoiten varmistaa, että

   • autoilijoilla ja jalankulkijoilla on rakennuksessa riittävä näkyvyys ympärilleen
   • näkyvyys ja avoimuus ulos on riittävä, mutta aurinko ei häikäise tai kuumenna sisätiloja
   • suunnittelemasi julkisivu sopii tismalleen taustarakenteisiin ja
   • kohde näyttää sekä läheltä että kaukaa katsottuna juuri siltä kuin sen pitääkin?

   Suunnittelumallilla testaat ja päätät visuaalisuuden ja rakenteet yksityiskohtaisesti

   Älykkäillä ja oikeisiin tuotteisiin perustuvilla suunnittelumalleilla voi mallintaa hyvin tarkasti kohteen toimintaa ja rakennetta. Saat nopeammin ja luotettavammin vastauksen esimerkiksi siihen, millaisia katvealueita missäkin on ja millainen näkyvyys julkisivun läpi on. 

   Älykkäillä objekteilla mallintaessa voit testata sopivaa sälekokoa, aukotusta ja jaksotusta julkisivun profiiliin. Materiaalien ja profiilien testaileminen näin auttaa sinua säästämään kustannuksissa, kun näet, millä budjettiin mahtuvilla vaihtoehdoilla hakemasi arkkitehtoninen vaikutelma toteutuu parhaiten. Mallintamalla varmistat myös, että visiosi onnistuu passiivisella ilmanvaihdolla, eikä koneellista ilmanvaihtoa tarvita.

   Kun näet suunnitteluohjelmasta välittömästi, miltä mikäkin rakenne näyttää oikealla paikallaan, osaat valita sopivat ratkaisut, jotka palvelevat sekä käytännön tarpeita että toivottua yleisilmettä. 

   Suunnittelumallista saa apua lisäksi huollettavuuden ja pestävyydensuunnitteluun ja jopa putoamissuojauksien huomiointiin.
   Testaa käytännössä tai lue lisää vinkkejä suunnittelumallien käyttöön parkkitalokohteissa

   Jos haluat testata suunnittelumallin mahdollisuuksia parkkitalokohteiden suunnittelussa, voit ladata esimerkiksi suositun AluClik-säleikön Revit-mallin ja testata, miten säleiköt asettuvat kohteeseen. AluClikin säleikköjä voi toteuttaa niin vaaka- kuin pystysuuntaisesti ja voit muokata sälejakoa portaattomasti. Näin saat mallinnettua juuri vaaditun avoimuuden pysäköintitalon julkisivuun.
   Alupro_parkkiopas_kansi
   Jotta arkkitehtuurinen visiosi toteutuisi parkkitalokohteissa etkä joutuisi käyttämään aikaa arvioimiseen saati arvailemiseen, panosta suunnittelumallien käyttöön ja poimi lisää hyviä ideoita niiden hyödyntämiseen tästä asiantuntijamateriaalista.

   Materiaalissa kerromme, miten älykkäillä suunnittelumalleilla voit löytää helposti pysäköintikohteisiin sopivia ratkaisuja jo digitaalisella suunnittelupöydällä. Näkyvyyden lisäksi luvassa turvallisuuteen ja kestävyyteen liittyviä esimerkkejä.