Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Koulut ja päiväkodit – 6 vinkkiä arkkitehdille julkisivusuunnitteluun

   Koulut ja päiväkodit – 6 vinkkiä arkkitehdille julkisivusuunnitteluun

   Koulut ja päiväkodit ovat monesti eräänlaisia maamerkkejä sijaintialueillaan, ja luovatpa ne myös yhteisöllisyyttä. Etenkin lapsiperheiden elämä pyörii opetusrakennusten ympärillä, ja moni jopa tekee päätöksen asuinpaikastaan koulun tai päiväkodin perusteella. Arkkitehdeille koulujen ja päiväkotien julkisivusuunnittelu onkin merkittävä työ – niin kiinteästi nämä rakennukset liittyvät monen ihmisen arkeen. Lue tästä blogista vinkkejä, mitä koulujen ja päiväkotien julkisivujen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon!

    

   Koulut ja päiväkodit osana kaupunkikuvaa – alueidensa merkittäviä kiintopisteitä

   Koulujen ja päiväkotien merkitys niiden sijaintialueilla on valtava: ovathan rakennukset eräänlaisia ankkuripisteitä omilla alueillaan, yhteisön keskuksia. Etenkin lapsiperheille on tuttua, että elämä pyörii opetusrakennusten ympärillä varsinkin lasten ollessa pieniä. Monet jopa tekevät päätöksen asuinpaikastaan päiväkodin tai koulun perusteella.

   Tänä päivänä opetusrakennuksissa korostuu niiden monikäyttöisyys ja käyttöasteen nostaminen. Suomen Kylät ry:n mukaan koulujen korkealla käyttöasteella on etuja: hiilijalanjäljen pienentyminen sekä kyläturvallisuuden parantaminen. Vaikka opetusrakennuksissa lapset ja nuoret ovatkin rakennusten pääkäyttäjäryhmä, kannattaa silti jo suunnittelupöydällä pohtia rakennusten monimuotoisuutta ja monikäyttöisyyttä – esimerkiksi koulun tiloja käytetään usein myös erilaiseen vapaa-ajan toimintaan.

   Monikäyttöisyys ja rakennusten monimutoisuus näkyvät käytännössä siten, että rakennusmassa on usein hajanaisempaa ja sirotellumpaa. Rakennukset voivat olla kuin noppia tai kuutioita, jotka linkittyvät toisiinsa. 

   Arkkitehdeille opetusrakennusten suunnittelu on monesti mielekästä vaihtelua verrattuna vaikkapa perinteisempiin toimisto- tai parkkitalokohteisiin. Lue seuraavaksi muutama vinkki, mitä päiväkotien ja koulujen julkisivuissa kannattaa ottaa huomioon.

   6 vinkkiä päiväkotien ja koulujen julkisivusuunnitteluun

   1) Uskalla leikitellä väreillä ja kuvioilla 

   Kaupunkikuva määrittelee päiväkotien ja koulujen julkisivusuunnittelua – toisaalla sallitaan räväkämpää ilotulittelua, kun taas toisaalla julkisivun tulee olla hillitympi. Yhtä kaikki, opetuslaitokset ovat mainio paikka arkkitehdille värien ja kuvioiden leikittelylle sekä luovuuden irtipäästämiselle. 

   Värien käytössä kannattaa pyrkiä aikaa kestäviin päätöksiin ja siihen, että julkisivu istuu ympäristöönsä. Yksi hyvä esimerkki onnistuneesta värien ja kuvioiden käytöstä on Pellervon päiväkoti ja koulu. Siellä vihreän värityksen kanssa julkisivuun on valittu perforoidut alumiinilevyt, jotka on pintakäsitelty pulveripolttomaalaamalla. Ratkaisu on leikkisä, mutta tyylikäs.Pellervon päiväkoti ja koulu Tampereella sai ylleen pulveripolttomaalatut perforoidut alumiinilevyt. Ne istuvat mainiosti yhteen valittujen värien kanssa.

   koulutPellervon päiväkoti ja koulu Tampereella sai ylleen pulveripolttomaalatut perforoidut alumiinilevyt. Ne istuvat mainiosti yhteen valittujen värien kanssa.

   2) Huomioi sään aiheuttamat rasitukset 

   Suomessa rakennusten julkisivut joutuvat kestämään paljon – tuulta, sadetta, jäätymistä, ilmansaasteita, lämpötilan ja kosteuden vaihtelua sekä UV-säteilyä. Materiaaleja, värejä ja maalipintoja valitessa kannattaakin suosia esimerkiksi UV-säteilyä kestäviä pintoja. Lisäksi meren läheisyys lisää korroosiota, joten se tulee huomioida materiaaleissa.

   Heinolassa sijaitsevaan Sinilähde-taloon toteutettiin tyylikkäät pystysuorat alumiiniset putkisäleiköt, jotka paitsi suojaavat rakennuksen julkisivua säältä, myös estävät ilkivaltaa. Talon suunnittelussa otettiin huomioon monikäyttöisyys, joustavuus ja muunneltavuus.

   koulut-4Heinolassa sijaitsevaan Sinilähde-taloon toteutettiin tyylikkäät pystysuorat alumiiniset putkisäleiköt, jotka paitsi suojaavat rakennuksen julkisivua säältä, myös estävät ilkivaltaa. Talon suunnittelussa otettiin huomioon monikäyttöisyys, joustavuus ja muunneltavuus.

   3) Pohdi auringonsuojausta – ja saavuta samalla kustannusetua

   Paahtavat helteet ja sisätiloja lämmittävä auringonpaiste eivät Suomessakaan ole enää poikkeus. Koneellinen viilentäminen sisätiloissa on myös kustannuskysymys, joten siksi etenkin rakennusten etelä- ja länsisuunnissa kannattaa kiinnittää huomiota auringonsuojaukseen.

   Voit tehdä suojauksen sirosti ja huomaamattomasti esimerkiksi ikkunoiden yläreunojen vaakalipoilla tai säleiköillä, tai voit irrotella vaikkapa näyttävillä putkisäleiköillä, jotka muodostavat koko seinän peittävän julkisivun. Saat ratkaisut istumaan hyvin kokonaisuuteen, kun otat ne huomioon jo varhain suunnittelupöydällä.

   Veikkolan koulu ja päiväkoti sai ylleen aurinko- ja näkösuojaa arkkitehdin vision mukaisesti.

   4) Pohdi julkisivumateriaalien elinkaarta

   Nyt jos koskaan kannattaa suosia kestäviä, ekologisia valintoja sekä pohtia tuotteiden elinkaarta. Rakennushetkellä edullinen vaihtoehto ei välttämättä pitkällä aikavälillä ole kustannustehokkain käytön aikaisista huoltokustannuksista johtuen – todellinen hinta piileekiin elinkaarikustannuksissa. Parhaimmillaan etenkin alumiini on lähes huoltovapaa materiaali, mikä vähentää rakennuksen elinkaaren kustannuksia.

   Hyvä vaihtoehto on metalli, jota voi kierrättää parhaimmillaan loputtomasti. Esimerkiksi alumiinia voi kierrättää kerta toisensa jälkeen ilman, että sen hyvät ominaisuudet kärsivät siitä. Rakennuttaja voi siis joko käyttää kierrätettyä metallia tai ainakin luottaa siihen, että jos rakennus tullaan uusimaan tai purkamaan, sen metalliosat eivät päädy kaatopaikalle. Lue myös aiempi blogimme “5 syytä valita julkisivuun metalli”.

   Kestävistä valinnoista yksi hyvä esimerkki on Vermon päiväkoti, jossa käytetään uusiutuvaa energiaa katolle asennetun aurinkosähköjärjestelmällä. Tämä edistää Espoon kaupungin asettamia hiilineutraaliustavoitteita. (Lähde: espoo.fiAlupro oli toteuttamassa julkisivua Vermon päiväkotiin, jossa rakennus sai ylleen auringonkeltaisen julkisivun säleikköjen myötä. 

   koulut-2Veikkolan koulu ja päiväkoti sai ylleen aurinko- ja näkösuojaa arkkitehdin vision mukaisesti.

   5) Varmista julkisivun turvallisuus ja huomioi mahdollinen ilkivalta

   Käyttäjäturvallisuus on erityisen tärkeää ottaa huomioon päiväkotien ja koulujen julkisivuissa. Lapset kiipeilevät ja keikkuvat mielellään, joten pyri joko estämään mahdollisuudet niihin tai valikoi turvallisia elementtejä, jotka on nimenomaan suunniteltu tätä tarkoitusta varten. Tällä hetkellä julkisivuissa trendikkäät aukot, reiät ja erilaiset ritilät tai vaakasäleiköt ovat esimerkkejä ratkaisuista, jotka kannattaa suunnitella joko turvallisiksi keikkua tai niin, ettei kiipeäminen ole mahdollista. Teräviä reunoja kannattaa myös välttää, jottei kukaan loukkaa vahingossa itseään. 

   Valitettavasti koulut ja päiväkodit joutuvat usein alttiiksi erilaiselle ilkivallalle. Tähänkin voit arkkitehtina omalta osaltasi vaikuttaa jo suunnittelupöydällä: valitsemalla esimerkiksi riittävän paksun materiaalin, kuten paksun metallilevyn, voit varmistua siitä, ettei materiaalia voi vääntää tai potkia.

   Turvallisuuteen liittyy myös palokuorma, jota paloturvallisuusvaatimukset ohjaavat.

   Pirteänä loistavassa Vermon päiväkodissa palokuormaa pienennettiin vaihtamalla säleiköt puusta alumiiniin.

   koulut-3Pirteänä loistavassa Vermon päiväkodissa palokuormaa pienennettiin vaihtamalla säleiköt puusta alumiiniin.

   6) Harkitse kestävää ja näyttävää digiprinttausta julkisivuun

   Digiprinttaus on ylivertainen vaihtoehto silloin, kun haluat julkisivuusi tarkan kuvion tai kuvan, joka kestää varmasti. Digiprinttauksessa kyse on siitä, että tulostettu kuva on levyn pintakäsittelyn sisällä, ei pinnassa. Tämä varmistaa kuvan kestävyyden ja sen, ettei se haalistu ajan saatossa. Kyseessä on raaoissa olosuhteissa pitkään käytössä ollut tapa toteuttaa ainutlaatuisia kuvia levypintoihin – esimerkiksi meripuolella tekniikka on varsin tuttu.

   Valimopark2-781x515Helsingin Pitäjänmäellä sijaitseva Valimo Park uusittiin vuonna 2020, jolloin pääjulkisivu uusittiin digiprintatuilla alumiinilevyillä. Kuvaksi valikoitui laskeutuva kotka, joka on oivallettavissa julkisivusta.

   Haluatko tietää lisää?

   Lue opas tulevaisuuden julkisivujen suunnittelusta 

   Lue lisälukemiseksi Opas tulevaisuuden julkisivujen suunnitteluun, johon on koottu julkisivurakentamisen ja -suunnittelun trendejä! Oppaasta voit lukea ideoiden lisäksi hyviä vinkkejä tietomallinnuksen hyödyntämiseen tulevissa suunnittelu- ja rakennushankkeissasi.

   Ota Alupro avuksi viemään visiosi käytäntöön

   Varmista, että julkisivuvisiosi toteutuu ja ota jo suunnitteluvaiheessa avuksi arkkitehtonisen rakentamisen asiantuntija. Alan edelläkävijänä ja julkisivurakentamisen tietomallinnuksen kumppanina tuomme arkkitehdit, rakennuttajat ja urakoitsijat saman vision ääreen. Siten voit varmistaa, ettei kompromisseja rakentamisen aikana ole tarpeen tehdä, vaan ideasi näkee päivänvalon sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Ota yhteyttä!