Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Aluprolta uniikkeja tuotteita Kauppakeskus Redin julkisivuun

   Aluprolta uniikkeja tuotteita Kauppakeskus Redin julkisivuun

   Helsingin kantakaupungin toiseksi suurin kauppakeskus Redi avattiin syksyllä 2018 Kalasatamaan. Redin rakennutti SRV, yksi Suomen suurimmista rakennusalan yrityksistä. Metallisten julkisivupintojen asiantuntija Alupro oli mukana Redi-hankkeessa niin suunnittelijana, toimittajana kuin urakoitsijana. Redissä on käytetty monipuolisesti useita Alupron tuotevalikoimaan kuuluvia tuotteita. Alupron erikoisosaamista käytettiin luomaan uusia pintaratkaisuja ja yhdistämään vaativat ja kestävät ratkaisut vaadittavine dokumentointeineen.

   Kauppakeskus kasvavalle Kalasataman alueelle, yli miljoonan asukkaan läheisyyteen

   Redin rakentaminen oli suuri ja monimutkainen hanke, joka jatkuu yhä tornitalojen rakentamisen merkeissä. Mitä erityistä rakennushankkeeseen liittyi? 

   Redi sijaitsee suurien pääteiden, Itäväylän ja Lahdenväylän risteyksessä, ja metroasema sijaitsee kompleksin sisällä. Puolen tunnin ajomatkan päässä on yhteensä 1,1 miljoonaa asukasta. Vilkas ja tiheään asuttu sijainti on toisaalta kauppakeskukselle ja tornitaloille ihanteellinen, mutta asettaa omat haasteensa rakennusvaiheessa.

   Keskeisellä kaupunkialueella työmaalle on rajatusti tilaa, ja siksi esimerkiksi logistiikka täytyi järjestää erityisen huolellisesti. Tavaroita ei voi säilöä työmaalla pitkiä aikoja, vaan ne tulee toimittaa silloin, kun niitä tarvitaan. Redin rakentamiseen osallistuneet urakoitsijat vastasivat tähän haasteeseen.

   Suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitiin myös Redin sijainti meren rannalla. Meri-ilmasto vaikuttaa materiaalivalintoihin niin tukirakenteissa kuin kiinnikkeissä.

   redi-4

   Alupro suunnittelemaan ja asentamaan arkkitehtonisia julkisivupintoja

   Alupro tuli hankkeeseen mukaan suunnitteluvaiheessa vuonna 2016 kilpailutuksen kautta. Arkkitehti tunsi Alupron portfolion ennestään ja oli valinnut valikoimasta useita metalliprofiileja käytettäväksi Redin julkisivuissa. 

   Sopivien tuotteiden lisäksi Aluprolla oli tarvittava osaaminen isoihin hankkeisiin sekä riittävät resurssit tiukassa aikataulussa toimivalle työmaalle – myös muutostilanteissa tarvittavat asiantuntijat ja tekijät olivat perillä työmaan tarpeista.

   Yhteistyö ei rajoittunut katalogituotteiden toimittamiseen. Alupro tunnetaan erikoisratkaisuistaan ja haastavista, varta vasten suunnitelluista tuotteista. Myös Redin kohdalla Alupro suunnitteli ja valmisti useita ainutlaatuisia tuotteita.

    ”Kehitimme Rediä varten paljon uusia tuotteita ja kaksi uutta järjestelmää limittyville pinnoille: AluLimi ja AluLimi Lite,” projektijohtaja Heikki Raumanni kertoo. Limittyvä lasi on uniikki tuote, jota voitiin käyttää laajamittaisesti Redissä.

   Redin julkisivussa käytetään näyttäviä kuparisia elementtejä. Kupari on suosittu valinta rakennuksiin, joiden julkisivujen täytyy tehdä vaikutus vuosikymmenestä toiseen ja kestää luonnonvoimia. Muun muassa pääsisäänkäynnillä on muotoon painettuja kuparikasetteja, ja itäpuolen kaarevissa portaissa on käsin pystyynsaumattu kupariseinä sekä kuparisäleiköt. Kuparikasettien painanteet suunniteltiin jatkumaan linjassa, katsontasuunnasta riippumatta, koko julkisivun matkalta, kuten arkkitehti oli visioinut.

   Osana näyttäviä ja tyylikkäitä pintoja  käytettiin myös säänkestävää Cor-Ten-terästä ja lasia. Etenkin Cor-Ten on haastava materiaali, koska sille ominainen ruostepinta on tärkeää suunnitella oikein, jotta ruostuminen on hallittua. Kokenut Alupro kiersi suunnittelun sudenkuopat  oikeilla liitoksilla, kallistuksilla ja eristeillä. Teräspintojen ja muiden materiaalien välinen liitos hallittiin esimerkiksi erilaisilla muoviprikoilla ja EPDM-eristyksillä.

   redi-6Redin julkisivussa vuorottelevat Cor-Ten teräs, lasi ja kupari.

   Kiihkeää ja pikkutarkkaa työtä keskellä kaupungin hulinaa

   Syy siihen, miksi Redi onnistui Alupron osalta niin hyvin, löytyy esimerkiksi läheisestä sijainnista ja sitä kautta kyvystä auttaa työmaata jopa saman päivän sisällä erilaisilla toimituksilla. Koska Alupron pääkonttori ja oma tehdas sijaitsee Tuusulassa, tuotteita pystyttiin toimittamaan oman tuotannon valmistamana lyhyelläkin varoitusajalla. 

   Alupro on erikoistunut uniikkeihin tuotteisiin ja hahmottaa lukuisat yksityiskohdat useiden eri toimittajien kokonaisuudessa. Haastavan Redin projetin opettamana Alupro on alkanut käyttää tietomallinnusta projekteissaan, näin Alupro pystyy hallitsemaan  yksityiskohtien ja muutosten aiheuttamat haasteet ja tiukat aikataulut.

   Tietomallinnuksen käyttäminen tuo ripeyttä suunnitteluun, hyväksyntäprosessiin, rakentamiseen, hallinnointiin ja suunnitelmienrakennepiirrosten modifiointiin. Alupron tuotteiden parametriset Revit-mallit helpottavat arkkitehtien sekä rakenne- ja talotekniikkasuunnittelijoiden työtä.

   Redi on Suomessa ainutlaatuinen kauppakeskus arkkitehtonisesti ja imagollisesti. Alupron innovaatiokyky ja taito toteuttaa arkkitehtien kaikenlaisia visioita auttoi luomaan siitä sen vaikuttavan rakennuksen, joka se on nyt. Myös Alupron valmius reagoida muutoksiin ja tarjoamaan tarvittaessa lisää resursseja teki projektista menestyneen. Redin rakennushanke oli onnistunut ja opettavainen monella tavalla. 

   Haluatko neuvoja ja ideoita vaikuttavien julkisivujen suunnitteluun ja Opas_kansikuva-rakentamiseen? Tulevaisuuden julkisivujen suunnittelu -oppaastamme saat konkreettisia suunnitteluvinkkejä ja katsauksen julkisivujen trendeihin sekä näet esimerkkikohteita.

   Lataa opas tästä!