Skip to content
  Suomi
   alupromarine_main

   Alupro Marine

   Perfect air

   We can filter out 99.9% of the water particles in the air — no more mist or water droplets in places where they can wreak havoc saving you downtime and money.

   Tampereen Kansi ja areena – Aluprolta uniikit tuotteet joustavasti

   Tampereen Kansi ja areena – Aluprolta uniikit tuotteet joustavasti

   Alupro suunnitteli, toteutti ja toimitti SRV:n kohteessa, Tampereen Kannen areenalla metallisia kasetteja, verkkoja ja muita julkisivutuotteita. Perinteisten julkisivupintojen lisäksi Alupro teki suureen kohteeseen esimerkiksi alakattoja, kaiteita ja sokkelipeltejä.

   Alupro tuli mukaan hankkeeseen, kun tarvittavien tuotteiden saatavuudessa oli haasteita. Alupro toimitti tarvittavat ratkaisut, kun niitä tarvittiin, joustavalla aikataululla ja korkealla laadulla. SRV on ollut tyytyväinen Aluprohon. Erityisesti täysin toteutusta vastaavat, työmaa-aikana viikoittain päivitetyt tuoteosan tietomallit olivat hyödyllisiä toteutukselle ja tulevallekin elinkaarelle.

   Kokonaistoimituksena julkisivupintoja ja muita yksilöllisiä metalliratkaisuja

   Julkisivupinnoista ja rakennusten loppusilauksesta vastaavan Alupron kädenjälkeä Tampereen Kannella ja areenalla olivat suunnittelusta asennukseen esimerkiksi:

   • metalliset julkisivulevyt ja alakattoverkot
   • pääsisäänkäynnin lippa
   • monet metallikaseteista tehdyt alakatot
   • kannelle johtavan maantiesillan teräsverkkokaiteet
   • areenaa ympäröivien teräskaiteiden vedetyt alumiiniverkot.

     

   Ratkaisut syntyivät arkkitehdin suunnitelmia ja toiveita noudattaen ja valmistettiin tietomallien pohjalta. Monet ratkaisut olivat hyvin yksilöllisiä – esimerkiksi kaarirakenteiden kasetteja oli satoja, joista vain muutama oli keskenään samanlaisia. 

   Tiukan aikataulun vuoksi jokainen toimitus täytyi ennakoida hyvissä ajoin. Aikataulussa pysyttiin siitäkin huolimatta, että metalliteollisuutta piinasi samoihin aikoihin raaka-ainepula. Myös Alupro odotti  materiaaleja välillä jopa toista kuukautta.

   Kannelle päätyi varsin vähän sitä  perinteisintä Aluprota eli säleikköjä. Ennen juuri säleikkötalona tunnettu yritys on kasvanut ja kehittynyt viime vuosina merkittävästi monipuolisempien metallipintojen asiantuntijoiksi – nyt esimerkiksi suurin osa Alupron valmistamista tuotteista oli ohuita metallilevyjä ja vedettyjä verkkoja.

   Voit tutustua Alupron tuotteisiin Tuoteselauksessa.

   Sokkelipellit kiinnitettiin säänkestävän vanerin päälle piilokiinnityksenä, jolloin pellin ylä- ja alareuna jäävät muiden rakenteiden sisään viimeistellen ulkonäön.

   Tampereen_monitoimiareena

   Monitoimiareenan mattamusta kasettijulkisivu kiinnitettiin piilokiinnityksellä. Ovaali muoto julkisivulle saatiin tietomallinnettujen pystysaumakohtaisten “hattujen” avulla. Tämä tarkoittaa, että asennus tapahtui eri urakoitsijoiden tekemien taustarakenteiden tietomallinnuksen lähtötietoja rikastaen. Tällöin jokainen pystykoolauslinja oli tehtaalla digitaalisen valmistuksen avulla tuotettu osa, jolloin asentajan ei tarvinnut tehdä 3D-mittaustyötä työmaalla.

   Kansi keskellä Tamperetta rakentui myös öisin

   Kansi ja areena ovat kaikkinensa kunnianhimoinen ja erityinen rakennushanke. Tampereen Kansi rakentui rautatien yläpuolelle ydinkeskustaan. Näin keskeinen sijainti tarkoitti sitä, että osa rakennustöistä tuli tehdä öisin, kun raiteita ja katuja pystyttiin sulkemaan.

   Myös Alupro teki ison osan ulkona tehtävästä asennustyöstään yöllä. Kuten yleensäkin, isolla työmaalla moni eri vaihe oli työn alla samaan aikaan, ja siksi samoilla alueilla työskentelevien urakoitsijoiden täytyi sovittaa aikataulunsa yhteen, jotta ongelmia tai vaaratilanteita ei syntyisi.

   Työmaalla ei myöskään ollut paljon tilaa tuotteille, joten paikan päälle tuotiin vain se, mikä asennettaisiin samana päivänä. Loput valmistuneista tuotteista säilytettiin välivarastossa. Tuotteiden valmistus Alupron omalla tehtaalla ajoitettiin ja optimoitiin asennusajankohdan mukaan. Isolla työmaalla logistiikan toimivuus lähtee suunnittelusta.

   Areenan ulkopuolella sijaitsevien teräsrakenteiden päälle asennettiin julkisivupinnat läpinäkyvillä vedetyillä verkkolevyillä. ​​

   Vedettyjä verkkolevyjä käytetään monissa erilaisissa rakennuskohteissa. Niillä on mahdollista luoda laadukas visuaalinen pinta rakennukseen. Niillä on läpinäkyvyyden lisäksi myös muita ominaisuuksia, kuten auringonsuojaus ja ilman, kuumuuden ja äänen lävitse päästävyys.

   Tampereen-monitoimiareena2

   Areenan ulkopuolella sijaitsevien teräsrakenteiden päälle asennettiin julkisivupinnat läpinäkyvillä vedetyillä verkkolevyillä. ​​Vedettyjä verkkolevyjä käytetään monissa erilaisissa rakennuskohteissa. Niillä on mahdollista luoda laadukas visuaalinen pinta rakennukseen. Niillä on läpinäkyvyyden lisäksi myös muita ominaisuuksia, kuten auringonsuojaus ja ilman, kuumuuden ja äänen lävitse päästävyys.

   Alupro valmisti ja asensi tietomallin pohjalta – työmaalle kerralla valmista

   Lähes kaikki Tampereen Kannelle valmistetut tuotteet menivät sellaisenaan asennettaviksi, sillä yksityiskohtaisen tietomallinnuksen ansiosta muutoksia tarvittiin hyvin vähän. Työmaalla ei tarvinnut tehdä korjauksia tai korvata jo tehtyjä tuotteita. Sen ja huolellisen tuotannon ansiosta materiaalihukka oli erittäin pientä.

   Tietomallinnus ja digitaalisen suunnittelun parhaat käytännöt näkyivät toki työmaan sujuvassa yhteistyössä. Rakennuttajan ja urakoitsijoiden väliset, säännölliset palaverit varmistivat, että tieto toteutuneista ratkaisuista ja tulevista asennuksista kulki eteenpäin. Alupron omat tuoteosamallit vietiin osaksi hankkeen tietomalleja. Näin detaljitason tieto siirtyi eteenpäin, jotta muut voivat suunnitella omat rakenteensa sopimaan yhteen Alupron suunnitelmien kanssa.

   Tampereen Kannelle rakennetun Asunto Oy Tampereen Kannen Opaalin ylimpien kerrosten kattojulkisivu on arkkitehtonisesti katettu vinoon kulkevilla suorakaideputkilla. Kohteen asunto-osuudella lamelliosuus kulkee 16-kerroksisen rakennuksen kuuden ylimmän kerroksen alueelle. Tämä julkisivuna toimiva arkkitehtoninen pinta muodostuu alumiiniputkista.

   Kiitosta luotettavuudesta, mainetta isojen hankkeiden läpiviennistä

   Tampereen Kansi ja areena -hankkeen projektijohto on ollut tyytyväinen Alupron toimintaan. Arvostusta on herättänyt se, miten laadukkaat tuotteet saatiin oikea-aikaisesti ja joustavasti asennettua tiukassa aikataulussa. Alupro tiedettiin aiempien suurten rakennuskohteiden perusteella toimijaksi, joka hallitsee haastavatkin tilanteet. 

   Alupron kädenjälki näkyy Tampereen Kannen ja areenalla laadukkaina julkisivupintoina, mutta myös työmaan aikaisena luotettavana viestintänä ja toimintana.

   Lue täältä Alupron muita referenssejä. Älä unohda myöskään ratkaisupankkiamme.