Tikkurilan aseman alikulkutunneli

Reitit, jotka kulkevat maan alitse, ovat kaupunkikuvallisesti haastavia. Ne ovat nopean läpivirtauksen tiloja ja yhdistävät käytöltään ja tunnelmaltaan erityyppisiä alueita. Tikkurilan asematunneli on hyvä esimerkki tällaisesta tilasta. Ikääntynyt alikulkutunneli sai uuden ilmeen Alupron toimesta.

Alupron asennuksesta ja hankeosuudesta vastannut  Teo Karpen luonnehtii projektia hyvin vaativaksi asennustarkkuuden suhteen.

”Me Aluprolla olemme tehneet tähän hankkeeseen useita räätälöityjä ratkaisuja. Asemalaitureille johtavien porrasnousujen kaiteiden kiinnitystekniikka on esimerkki tästä. Arkkitehtuurin ilmaisu on tiukan puhdaslinjainen ja kaiteet ikään kuin leijuvat expamet-verkkojen edessä. Kiinnikkeet ovat verkon takana, mikä näyttää hyvältä, mutta on haastavaa asennuksen kannalta”, hän kertoo.

Tarkka toteutus haastavaan paikkaan

Tikkurilan asema-alue on Vantaan uutta tiivistä kaupunkirakennetta. Länsipuolella rataa sen ytimessä on toimisto- ja liikekeskus Dixi sekä rautatieasema, jotka palvelevat tuhansia ihmisiä päivittäin. Tiivis kaupunkikortteli avautuu itäpuolella rataa puistomaiseksi kaupunkimaisemaksi. Alikulun tunneli yhdistää näitä kahta kaupunkimiljöötä toisiinsa ja on samalla yhteys julkisen liikenteen palveluihin.

Aikaisemmin tunnelin kantava rakenne teräsbetoni oli myös sen julkisivu. Betonilla on oma esteettinen olemuksensa, mutta raakavalupinta yhdistettynä valaistuksen riittämättömyyteen ei ollut tätä päivää. Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki loi alikululle uuden ilmeen, jonka Alupro toteutti.

Taideteos kruunaa kokonaisuuden

Taiteilijat Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä ovat suunnitelleet alikulun eteläseinustalle kuva-aiheen seudun historiallisesta Kuninkaan kartasta vuodelta 1708. Teos on Alupron toteuttama. Se on toteutettu rei’ittämällä alumiini erikokoisilla läpivienneillä, jotka kauempaa katsottuna muodostavat kartan. Takaa valaistu teos kattaa koko tunnelin pituuden eikä sen asennuksessa ole ollut varaa edes millimetrin vaihteluille.

”Taideteos koostuu runsaasta 2000 paneelista, joissa kussakin on erilainen perfoorikuvio. Kuvion pitää olla sujuva kautta linjan ja se on osassa tunnelia myös alakaton paneloinnissa näkyvissä. Paneelien kiinnitystapa on räätälöity tätä kohdetta varten”, Karpen kertoo.

Reikäkuvion osalla työn tarkkuus on täydellinen. Paneeliseinä on suora joka suunnasta mitattuna ja se muodostaa yhtenäisen ja pituudeltaan koko tunnelin kattavan kartaston. Seinän taustana on Alupron suunnittelema säädettävä kiinnitysrunko.

Taideseinä ei kuitenkaan ollut haastavinta työssä. Karpen pohtii: ”Suurin haaste asennuksen ja valmistuksen kannalta oli alakattovalaisimen linja. Linja lävistää koko tunnelin ja sen pitää olla suora. Kaikki on tehty millin tarkkuudella.”

Virheetön asennus Aluprolta

Alupro on monissa hankkeissa näyttänyt, että vain virheetön asennus on oikea tapa asentaa. Tämän todistavat Tikkurilan alikulun hanke yhdessä monien muiden maamme merkittävien miljöiden ja arkkitehtuuriluomusten projektit, joissa alumiini ja muut metallituotteet Alupron osaavissa käsissä muotoutuvat rakennustaiteen ja puhtaan taiteen ilmaisuiksi.