Kuparijulkisivu Espoon Urheilupuiston asemalla

Kuparijulkisivu koristaa Urheilupuiston metroasemaa Espoossa. Aseman julkisivurakenne on monella tavalla erikoinen. Julkisivussa on muun muassa kolmenlaisia esipatinoituja kuparilevyjä, jotka ripustetaan seinän pohjarakenteen päälle näennäisen satunnaiseen järjestykseen. Asennustyö vaatii taitoa ja kokemusta.

Kuparijulkisivu monimuotoisesti

”Tämän projektin hallinnassa haasteellisinta on aseman monimuotoisuus yhdistettynä monikerroksiseen julkisivuun”, aseman julkisivuasennuksesta vastaavan Alupro Oy:n toimitusjohtaja Vesa Samela kertoo.

Alupron projektipäällikkö Mika Salonen toteaa, että lip­puhallissa on ennen kuparilevyjen asentamista toteutettava kaksoisjulkisivun pohjarakenteet. ”Matalalla betoniosalla lähdemme liikkeelle seinän betonipinnasta. Teemme termorangan, villoituksen, tuulensuojalevyt sekä vaakakoolauksen. Sitten päälle tulee aaltopelti, cembrit­-levytys – ja sen päälle varsinainen julkisivu: korkea z­-ranka, johon vielä käsityönä valmistettu pontattu alumiininen reikälevykasetti. Betoniosan julkisivurakenne on tällai­nen”, Salonen täsmentää.

Lippuhallin julkisivun pohjarakenne on samanlainen lukuun ottamatta z­-rankaa ja kasettia. Jo näitä ennen on rakennettava RST­-kaksoisjulkisivurakenteet, jotka hitsataan kiinni rakenteen läpi teräsrunkoon.

”Julkisivuun tulee vielä kilometrikaupalla 4 mm:n vahvuista vaijeria, joka pingotetaan ristiin erilaisten vaijerikiinnikkeiden avulla. Tähän vaijeriristikkoon ripustetaan 10 000 kiloa kuparilevyjä eli tuhat kappaletta noin puolen neliömetrin esipatinoituja levyjä.”

Verkkomainen julkisivu vähentää lämpösäteilyä

Alupro Oy asentaa julkisivurakenteet ’avaimet käteen’ ­projektina. ”Asennustyö on melko haastava. Julkisivurakenteisiin on muun muassa porattava tuhansia reikiä”, Salonen arvioi.

Toimitusjohtaja Samela muistuttaa, että Aluprolla on jo entuudestaan paljon kokemusta erilaisten verkkojulkisivujen toteutuksista. Sellaisia on rakennettu esimerkiksi UPM:n pääkonttoriin Helsingissä, Finnairin HOTT­-toimistotaloon Vantaalla, Savonlinnan kirjastotaloon sekä useisiin Expert­-ketjun kodinkonemyymälöihin. ”Verkkojulkisivu vähentää kesäaikaan auringon lämpösäteilyn vaikutusta. Se vastaa noin 1–2 °C:n jäähdytystehoa.”

”Julkisivulevyjen patinoitu kuparipinta on myös erittäin luja. Se kestää lähes ikuisesti, ellei pintaa puhkaista”, Samela sanoo.

Kaikkiaan Urheilupuiston aseman julkisivuihin tulee noin 450 neliömetriä kuparilevypintaa.

Lue lisää Alupron julkisivuverkoista >>

Alupro – rohkeutta rakentaa visioita

Elämä koostuu elämyksistä. Haluamme olla mukana luomassa parasta mahdollista elinympäristöä joka on tehty kestämään ja olemaan viihtyisä.

Intohimomme on toteuttaa vaativia visioita ja ratkaista ongelmia. Arkkitehtien ja insinöörien suunnitelmat teemme todeksi millin tarkkuudella. Siellä missä joku näkee ongelman, me näemme tilauksen innovaatiolle. Olemme Suomen tunnetuin innovatiivisten julkisivujen pintarakentaja.

Valmistamme maailman parhaita alumiinirakenteita koneilla, joista tärkeimmät olemme rakentaneet käsityönä. Panostamme alumiiniin ja ruostumattomaan teräkseen, koska ne ovat 100 % kierrätettäviä ja äärettömän kestäviä materiaaleja. Tehtaamme sijaitsee Tuusulassa lähellä Helsinkiä. Tunnelma on kuin verstaassa, vaikka tuotantomme ovat valtavia. Arvostamme toistemme kädenjälkeä; insinöörien huoneissa syntyviä piirustuksia ja tuotannon puolella valmistuvia osakokonaisuuksia. Saumattomalla yhteistyöllä syntyy täydellisen kaunis ja funktionaalinen lopputulos, jota katselemme asiakkaamme kanssa haltioituneina.

Tehdäänkö yhdessä jotakin, josta voimme olla ylpeitä seuraavat sata vuotta?