Kuparijulkisivu Espoon Urheilupuiston asemalla

Kuparijulkisivu koristaa Urheilupuiston metroasemaa Espoossa. Aseman julkisivurakenne on monella tavalla erikoinen. Julkisivussa on muun muassa kolmenlaisia esipatinoituja kuparilevyjä, jotka ripustetiin seinän pohjarakenteen päälle näennäisen satunnaiseen järjestykseen. Asennustyö vaati taitoa ja kokemusta.

Kuparijulkisivu monimuotoisesti

Tämän projektin hallinnassa haasteellisinta oli aseman monimuotoisuus yhdistettynä monikerroksiseen julkisivuun. Lip­puhallissa oli ennen kuparilevyjen asentamista toteutettava kaksoisjulkisivun pohjarakenteet. Matalalla betoniosalla lähdimme liikkeelle seinän betonipinnasta. Teimme termorangan, villoituksen, tuulensuojalevyt sekä vaakakoolauksen. Sitten päälle tuli aaltopelti, cembrit­-levytys ja sen päälle varsinainen julkisivu: korkea z­-ranka, johon vielä käsityönä valmistimme pontatun alumiinisen reikälevykasetin. Betoniosan julkisivurakenne on tällai­nen.

Lippuhallin julkisivun pohjarakenne on samanlainen lukuun ottamatta z­-rankaa ja kasettia. Jo näitä ennen oli rakennettava RST­-kaksoisjulkisivurakenteet, jotka hitsattiin kiinni rakenteen läpi teräsrunkoon.

Julkisivuun tuli vielä kilometrikaupalla 4 mm:n vahvuista vaijeria, joka pingotettiin ristiin erilaisten vaijerikiinnikkeiden avulla. Tähän vaijeriristikkoon ripustettiin 10 000 kiloa kuparilevyjä eli tuhat kappaletta noin puolen neliömetrin esipatinoituja levyjä.

Verkkomainen julkisivu vähentää lämpösäteilyä

Alupro Oy asentaa julkisivurakenteet ’avaimet käteen’ ­projektina. Tämä asennustyö oli melko haastava. Julkisivurakenteisiin oli muun muassa porattava tuhansia reikiä.

Aluprolla on jo entuudestaan paljon kokemusta erilaisten verkkojulkisivujen toteutuksista. Sellaisia on rakennettu esimerkiksi UPM:n pääkonttoriin Helsingissä, Finnairin HOTT­-toimistotaloon Vantaalla, Savonlinnan kirjastotaloon sekä useisiin Expert­-ketjun kodinkonemyymälöihin. Verkkojulkisivu vähentää kesäaikaan auringon lämpösäteilyn vaikutusta. Se vastaa noin 1–2 °C:n jäähdytystehoa.

Julkisivulevyjen patinoitu kuparipinta on myös erittäin luja. Se kestää lähes ikuisesti, ellei pintaa puhkaista.

Kaikkiaan Urheilupuiston aseman julkisivuihin asennettiin noin 450 neliömetriä kuparilevypintaa.

Lue lisää Alupron julkisivuverkoista >>