Kauneutta pienimpää yksityiskohtaa myöden – As Oy Rantatähdyke ja Laurinranta

Rantatähdyke ja Laurinranta on tarkkaan hiottu pienkerrostalokokonaisuus, joka sijoittuu luonnonkauniiseen merenrantaan Espoon Soukassa. Alupro Oy on toimittanut kalvopäällystystekniikkaan perustuvat alumiiniset listoitukset asennettuna parvekevyöhykkeisiin.

As Oy Rantatähdyke ja Laurinranta on tiivis ja sopuisa pienkerrostalokokonaisuus, jossa kaikki on sidoksissa toisiinsa taustanaan luonnon merellinen maisema. Arkkitehtuurin suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto HMV. Pääurakoitsija on Hartela Oy.

Valkoisten huvilamaisten pienkerrostalojen sikermä sulautuu maisemaan kauniisti. Suunnittelun tavoitteena on ollut luoda rakennustaiteellinen kokonaisuus, joka myötäilee niin kadun kaupunkikuvaa kuin merellistä luonnonmaisemaa. Suurimmasta osasta asunnoista on merinäköala Espoon saaristomerelle.

Puukuvioiset alumiinilistat parvekkeissa viimeistelevät ilmeen

Projektipäällikkö Antti Keinänen Alupro Oy:stä luonnehtii hanketta erityiseksi monestakin eri syystä: ”Suunnittelimme ja toimitimme hankkeeseen 54 parvekkeen lasipintoja reunustavat alumiiniset profiililistat. Niitä on 600 juoksumetriä yksittäisinä listoina, jiirattuina toisiinsa sujuvina pintoina kiinnityksissä, kahdelle sivulle rakennuskulmien ympäri asennettuina. Asennuksessa käytimme tätä kohdetta varten suunniteltuja ja valmistettuja c-alumiiniprofiileja.”

Keinänen kertoo, että alumiini on pulverimaalattu ja pinnoitettu tammikuviokalvolla alihankinnassa. Lopullinen työstö, jiirisahaus ja ovaalireikien teko on suoritettu Alupron pitkätyöstökeskuksessa. Rakennedetaljien suunnittelu, määrälaskenta ja työn suunnittelu on kokonaan Alupron käsialaa. Kynän varressa on ollut projektipäällikkö Antti Keinänen.

Kriittisiä tekijöitä projektissa olivat asennustarkkuus ja lämpöliikkeen hallinta. 3D-suunnittelulla oli oma roolinsa rakennettavuutta ajatellen. Listoitus nimittäin kiertää rakennuskulmien yli. Mitoituksen sekä rakenteen hahmottamisen kannalta 3D- suunnittelumenetelmä on erinomainen.

Keinänen kertoo: ”Profiilit asennettiin lasisiin parvekekulmiin. Kulmaliitoksen näkyvä osa on puskujiiri. Profiili on vain 2 mm paksuudeltaan, joten pienintäkään virhettä ei sallittu. Se näkyisi välittömästi. Alumiini elää lämpötilan muutoksissa ja se on otettu huomioon saumaleveyksissä ja ruuvikiinnitysten geometriassa. Kiinnitys taustaan tapahtuu profiilien takana olevaan särmättyyn asennuskappaleeseen. Asennuskokonaisuus on kiinnityksissä eri tyyppisiin kantaviin julkisivutuoteosiin. Asennusruuvitkin on maalattu, joten ne sulautuvat tammiaiheeseen hyvin.”

Esteettistä sopusointua

Harvoin näin rajatussa miljöössä on tarjolla vivahteikas miljöö, jossa ihmisen kädenjälki, kuten Alupron profiiliasennustyö ja luonnon kauneuden ilmaisu toimivat esteettisesti sopusoinnussa.

Alupro on tunnettu suunnittelu- ja asennustarkkuudestaan. Siitä todistavat useat kymmenet erilaiset kohteet niin julkisen kuin yksityisen sektorin hankkeissa. Osassa niistä on kyse kuviopeltioasennuksista, osassa kolmiulotteisten pintarakenteiden asennuksista. Osassa kohteissa, kuten As Oy Rantatähdyke ja Laurinranta tapauksessa, kyse on millin tarkkuutta vaativasta pinta-asennuksesta, jonka tuloksena on rakennustekninen toiminto ja arkkitehtoninen ilmaisu suurten parvekelasialueiden rajauksessa.