Alupro mukana Eduskuntatalon peruskorjauksessa

Eduskuntatalo on peruskorjattu alkuperäiseen ilmeeseen. Samalla arkkitehti J. S. Sirénin suunnittelema, vuonna 1931 valmistunut Eduskuntatalo on siirtynyt nykyaikaan. Eduskuntatalon tekniikka uusittiin ja rakennus sisustuksineen korjattiin. Aluprolla oli näkyvä rooli talotekniikan uudistuksissa, mm. upeat messinkiset ilmanvaihtosäleiköt koristavat nyt kansallismonumenttia.

Kymmenen vuoden peruskorjausurakassa kansallismonumentille haluttiin palauttaa sen alkuperäinen ilme. Siksi se on ollut peruskorjauskohteena vaativa rakennussuunnittelun ja urakoinnin kohde. Helin & Co arkkitehtitoimisto vastasi peruskorjaushankkeen arkkitehtuurin suunnittelusta ja Lemminkäinen toimi pääurakoitsijana.

Ilmanvaihtosäleiköt kuin veistokset

Alupro toteutti urakoinnin yhteydessä Arkadianmäen pohjoispuolelle, graniittilinnan ja presidentti Kallion jyhkeän patsaan välimaastoon messinkisen ilmanvaihtosäleikön. Messinkiset ilmanvaihtosäleiköt rakennettiin myös sisäpihalle.

Messinki patinoituu ja asettuu Arkadianmäen miljööseen sopuisasti. Uutta rakentamista on niin ikään myös sisäpihamiljööseen sijoitettu tekninen tila, jonka kuparisesta verhoilusta olemme vastanneet. Hyvä esimerkki toimituksistamme ovat myös maanalaisiin tiloihin asennetut alumiiniset säleiköt, joiden reunamuodot noudattavat louhitun kallioprofiilin muotoa. Tarkalleen paikalleen mitoitettu säleikkö antaa tukevan ja tasalaatuisen suojan koko peitettävältä alalta. Samaa ajattelun linjausta on astetta vaikeampien muotojen tuottaminen, jolloin peitettävä aukkogeometria vaihtelee niin aukon reunojen muodon kuin aukon syvyyden suhteen.

Vaativien yksityiskohtien tekijä

Eduskunnan sisätilojen käyttö on tehostunut vuosikymmenien saatossa samalla kun sisäilman laadun kriteerit ovat muuttuneet sitten 1930-luvun. Tällöin painovoimainen ilmanvaihto oli kanavoinnin suunnittelun lähtökohta. Nykyaikainen talotekniikka vaatii konehuone- ja kanavatilaa ja samalla tuo mukanaan päätelaitteita, jotka näkyvät.

Suunnittelijoiden on ollut otettava huomioon, miten jokainen säleikkö materiaalivalinnan ja pinnan rakenteen mukaan asettuu paikalleen arkkitehtuurin pääteeman mukaisesti. Toteutus on vaatinut valmistajilta ja asentajilta, kuten Aluprolta ammattitaitoa, joka vastaa vaatimuksia perustuen rakennussuojeluun yhtä lailla kuin sisäilman laatujen nykykriteereihin.

Huolellisuus ja pieteettinen suhtautuminen työhömme on luonut pohjan onnistumiselle. Ohikulkijan silmä osuu helposti karkeaa jälkeä olevaan asennukseen tai tuotteeseen, joka on kömpelö olemukseltaan. Arkadianmäen miljöö on tässä suhteessa mitä vaativin pienimpienkin yksityiskohtien toteutusta myöten.

Metallin mestari

Alupro on vastannut näiden tuotteiden valmistuksesta, tuotannon suunnittelusta ja niiden kautta laadusta, joka asettuu Eduskuntatalon korttelikokonaisuuden vaativaan rakentamisen miljööseen.

Alupron ammattitaito koostuu monesta komponentista. Tuotantotekniikkamme on ainutlaatuista ja se antaa mahdollisuuden tarjota laajan spektrin metallituoteperheen markkinoille. Eduskuntatalon eri korjausvaiheisiin toimittamamme tuotteet ovat näyttävä esimerkki tästä. Osa niistä on toteutettu värimetalleissa kuten kuparissa ja messingissä, ja osa toimituksistamme on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja osa alumiinista. Yhteistä kaikille tuotteillemme on, että ne tarjoavat aina optimaaliset tekniset toiminnot ja tasalaadun.

Lue lisää rakentamisen tuotteistamme >>