Julkisivurakentaminen on näkyvää ja yhä rohkeampaa. Enää rakennukset eivät ole pelkästään rakennuksia, vaan tärkeä osa ympäristöä. Enää emme halua teollisuuden ehdoilla luotua tylsää maisemaa, vaan julkisivuista luodaan erityisillä yksityiskohdilla uniikkeja, hyvällä tavalla ympäristöstään erottuvia rakennelmia. Julkisivusuunnittelulla voidaan jopa vaikuttaa alueen viihtyvyyteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Lue Alupron kokoamat julkisivusuunnittelun trendit, joista jokainen arkkitehti ja suunnittelija voi hakea innoitusta!

Suunnittelutrendeissä valo, varjo ja muoto leikittelevät

Tietyt muodot tulevat julkisivurakentamisessa ajoittain muotiin. Nyt esimerkiksi pystysuuntaiset linjat ja muodot ovat suosittuja ja käytettyjä julkisivusuunnittelussa. Pystyteemaa toteutetaan esimerkiksi putkilla, pylväillä tai säleiköillä.

Erityisesti julkisivurakentamisessa haetaan nyt ainutlaatuisia ja eläviä ratkaisuja. Alupro huomaa kohteita toteuttaessaan, että värit eivät ole kovin tärkeässä osassa, vaan julkisivuihin halutaan valon ja varjon leikkiä. Arkkitehdit miettivät, millaisen varjon muodot jättävät eri aikaan päivästä.

Säleiköt ja levyt ovat käytännöllinen ja kestävä tapa saada aikaan erilaisia varjoja. Tässä Espoon urheilupuiston asemalla kuparilevyt luovat tyylikkään, kolmiulotteisen pinnan ympäri rakennuksen.

Valon ei tarvitse olla ainoa elävä elementti julkisivussa. Viime vuosina nouseva trendi on ollut kineettinen pinta – pinta, joka elää esimerkiksi tuulen liikuttamana, ja jonka muoto muuttuu jatkuvasti. Elävien pintojen kaltaisille rohkeille ideoille on ehdottomasti sijaa myös Suomessa.

Julkisivusuunnittelussa ja rakentamisessa näkyy elinkaariajattelu

Rakentamisen suuntaukset eivät keskity pelkästään siihen, miltä lopputulos näyttää. Elinkaariajattelu yleistyy rakentamisen alalla jatkuvasti. Sen seurauksena esimerkiksi rakentamisen halpa hintalappu ei enää määritä kaikkea, vaan käytönaikaiset kustannukset ja esimerkiksi huoltotaajuus ovat vähintään yhtä tärkeitä.

Siksi julkisivuihin valitaan materiaaleja, joiden huoltokustannukset ovat kohtuulliset ja joiden ylläpitäminen ei vaadi erikoisammattilaisia paikalle joka vuosi.

Materiaalitkin kuuluvat elinkaariajatteluun vahvasti – esimerkiksi julkisivumateriaalien kierrätettävyys on niiden muiden ominaisuuksien ohella tärkeää. Otetaan esimerkiksi alumiini: se on kevyt ja kestävä materiaali, jota voi työstää tarkasti ja monipuolisesti, mutta jonka voi käyttöikänsä lopuksi lisäksi kierrättää täysin.

Vinkkimme ajan hermolla suunnittelevalle arkkitehdille

Miten näitä ja tulevia trendejä voi alkaa toteuttaa suunnittelussa? Entä kuinka taata, että ne päätyvät suunnitelmista toteutukseen? Tässä muutamia hyödyllisiä ja inspiroivia asioita:

  • Jos mietit, onko jokin mahdollista toteuttaa, todennäköisesti se on. Nykyään rakentamisen materiaalit ja kehittyneet välineet mahdollistavat yhä erilaisempia, luovia muotoja ja kokonaisuuksia. Jos et tiedä, kuinka ideasi toteutetaan, kysy julkisivurakentamisen ammattilaiselta, kuten Aluprolta.
  • Suunnitelmat ja rakentamisen yhteensovittaminen helpottuu tietomallinnuksella. Visiosi päätyy toteutukseen mahdollisimman muuttumattomana, jos hyödynnät tietomallinnuksen mahdollisuuksia. Myös rakennuttajille ja muille sidosryhmille yhteinen tietomalli on hyödyllinen ja kustannussäästöjäkin tuova tapa jakaa ajantasaista ja täsmällistä tietoa. Kun tietomalli luodaan jo suunnitelman alussa, lopputulos syntyy mutkattomammin.
  • Kun suunnittelet suuria lasipintoja, muista auringonsuoja. Lasirakentaminen on erittäin suosittua, eikä tietenkään syyttä. Pohjoismaissa kuitenkin matalalla paistava aurinko paistaa sisään ikkunoista, joten meillä suojautuminen auringonsäteiltä on jopa tärkeämpää kuin esimerkiksi Välimeren alueella. Suosittelemme kevyitä auringonsuojasäleitä yhdistettäväksi isoihin lasipintoihin, niin säästytään kiinteistössä paitsi haitalliselta häikäisyltä, myös isolta jäähdytyslaskulta. UPM:n pääkonttorilla suojaa paahteelta toteutettiin teräsverkolla.
  • Metallijulkisivuja ei tarvitse karsastaa hinnan tai vierauden vuoksi. Metalli on julkisivumateriaalina mainettaan edullisempi, ja niitä käytetään paljon ja monin tavoin julkisivuissa. Kaikkein mielikuvituksellisimpiin julkisivuihin metallit ovat parhaita materiaaleja, joten suunnittele rohkeasti metallista! Käy tutustumassa esimerkiksi vuoden 2019 metallijulkisivuun, Kalasataman sähkönsyöttöasemaan!
Vuoden 2019 metallijulkisivu

Metallijulkisivut taipuvat moneen. Kalasataman sähkönsyöttöasema on vuoden 2019 metallijulkisivu.

Asiantuntijoilta apua julkisivusuunnittelun haasteisiin

Kun haluat olla tekemässä ainutlaatuisia ja kestäviä julkisivuja, Alupro on paras tukesi ja kumppanisi. Meillä on vuosikymmenien kokemus julkisivurakentamisesta, ja rakastamme haasteiden ratkomista. Jos mielessäsi on jokin tietynlainen muoto tai pinta, autamme sinua viemään vision toteen. Voit olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa.

Olemme lisäksi tietomallinnuksen edelläkävijöitä. Tietomalliratkaisuilla rakennushanke sujuu aikataulussa ja budjetissa. Jos haluat oppia lisää kolmiulotteisten tietomallien käyttämisestä suunnitelmiesi jaon ja käyttämisen välineinä, autamme mielellämme.

Kannattaa myös ladata maksuton opas Tulevaisuuden julkisivujen suunnitteluun. Oppaassa asiantuntijamme antavat neuvoja ja ideoita arkkitehdille.

Muista myös hyödyntää Revit-mallejamme, jotka olemme julkaisseet juuri arkkitehtien suunnittelun tueksi! Tutustu tietomalleihin täällä ja lataa suosikkisi käyttöösi!

Heikki Raumanni, Business Director, Alupro

Heikki Raumanni
Projektijohtaja (arkkitehtituki)

020 742 1718