Julkisivuissa ja julkisissa rakennuksissa käytettävistä materiaaleista puhutaan nyt paljon. Arkkitehtien tulee huomioida julkisivusuunnittelun trendit siinä missä rakennuttajan aikataulut ja budjetitkin.

Miksi arkkitehdin kannattaa suunnitella metallijulkisivuja? Metalli on tyylikäs ja monipuolinen materiaali, jolla villitkin visiot saadaan toteen. Lue viisi syytä siihen, miksi metallin, kuten alumiinin tai vaikkapa kuparin käyttäminen julkisivuissa kannattaa!

1: Metalli on kestävä

Kun halutaan kovia oloja ja vuosikymmeniä kestäviä julkisivuja, käytetään alumiinia. Hyvä julkisivumetalli ei hätkähdä kosteudesta tai esimerkiksi merivedestä. Metallimateriaalit kestävät aikaa ja kolhuja, miksi niitä käytetäänkin esimerkiksi parkkitiloissa ja kaiteissa, joiden täytyy kestää ajoneuvojen töytäisyjä.

Parhaimmillaan etenkin alumiini on huoltovapaa materiaali, mikä vähentää rakennuksen elinkaaren kustannuksia.

2: Metalli taipuu moneen muotoon ja kohteeseen

Metalli on erittäin monipuolinen ja muokattava materiaali. Sitä voidaan käyttää valmiina levyinä, verkkoina, pylväinä tai säleinä, ja esimerkiksi alumiini voidaan myös pursottaa siihen muotoon, johon se halutaan, juuri arkkitehdin suunnitelman mukaisesti. 

Monipuolisen metallista tekee myös sen helppo yhdistettävyys muihin materiaaleihin. Puurakentamisen suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia, ja metalli sopii hyvin yhteen sen kanssa. Pitempiaikaiseen suosikkiin eli lasiin metalli myös yhdistyy hyvin. Materiaalit täydentävät toisiaan niin visuaalisesti kuin käytännöllisesti: kevyet alumiinisäleiköt voivat esimerkiksi tarjota lasiseinille kaivattua auringonsuojaa.

3: Metalli on kierrätettävä materiaali

Rakennushankkeissa kiinnitetään huomiota elinkaariajatteluun ja ympäristöarvoihin: mistä materiaalit tulevat? Mihin ne päätyvät rakennuksen käyttöiän tultua päätökseen?

Julkisivumetallia voi kierrättää parhaimmillaan loputtomasti. Esimerkiksi alumiinia voi kierrättää kerta toisensa jälkeen ilman, että sen hyvät ominaisuudet kärsivät siitä. Rakennuttaja voi siis joko käyttää kierrätettyä metallia tai ainakin luottaa siihen, että jos rakennus tullaan uusimaan tai purkamaan, sen metalliosat eivät päädy kaatopaikalle.

UPM - Biofore House - steel mesh facade - unique facade - sun screen facade - sustainable design - architectural facade - aluminum mesh facade - teräsverkkojulkisivu - julkisivuverkko - verkko julkisivu - Alupro Oy

UPM:n pääkonttorin näyttävä teräsverkkojulkisivu. Kierteiset aurinkosuojat edustavat ekologiaa ja kehittynyttä energiansäästöä. Tutustu kohteeseen »

4: Metallijulkisivu on arvokas ja tyylikäs

Julkisivujen halutaan herättävän mielikuvia ja jopa luovan elämyksiä. Ne ovat olennainen osa ympäristöään ja brändäävät esimerkiksi paikkakuntia ja yrityksiä. Kun halutaan luoda mielikuvia arvokkuudesta ja iättömästä tyylistä, kannattaa käyttää metallia. 

Metalliin saa mitä erilaisempia pintoja ja tekstuureja, kiiltävistä ja moderneista rustiikkiin ja teolliseen tyyliin. 

Kupari ja messinki ovat perinteisesti arvokkaan näköisinä pidettyjä, ja niiden erityinen patina tekee pinnasta elävän ja kiinnostavan. Alumiini puolestaan on monipuolisimmasta päästä, koska sen voi maalata mihin tahansa väriin ja valmistaa sellaiseen muotoon, että se kertoo juuri sellaisen tarinan kuin suunnittelija, rakentaja ja kiinteistön omistaja haluavat. Alumiinijulkisivuun voi esimerkiksi painattaa piirroksia ja kuvioita. Nykyään jauhemaalatut pinnat eivät myöskään haalistu, vaan väri pysyy samana. 

Juuri alumiini onkin kunnianhimoisen ja määrätietoisen arkkitehdin valinta kohteisiin, joiden täytyy jättää lähtemätön vaikutus ja silti olla viimeisen päälle kestäviä ja toiminnallisia.

5: Metalli on kustannustehokas julkisivun materiaalina

Joillakin on vielä harhakäsitys siitä, että metalli on kallis materiaali käytettäväksi julkisivuissa. Todellisuudessa se on mainettaan kustannustehokkaampi, etenkin kun tarkastellaan rakennuksen koko elinkaarta. Ei riitä, että valitaan tuote, joka on rakennushetkellä tilatessa edullinen, vaan on huomioitava myös käytön aikaiset huoltokustannukset. Koska metalli ei vaadi asennuksen jälkeen juuri huomiota ja se kestää kaikenlaisissa olosuhteissa pitkään, siitä tulee pidemmän päälle todella kannattava investointi.

Kestävyys takaa sen, että ohutkin metalli toimii julkisivuissa. Kun metallia käytetään luovasti, rahaa ei tarvitse kuluttaa ylimääräisiin materiaaleihin. Metallia voi valmistaa julkisivurakentamiseen niin, että mahdollisimman vähän siitä menee hukkaan, ja kaikki sivuvirrat puolestaan voi kierrättää.

 

Haluatko oppia lisää metallin mahdollisuuksista?

Metallijulkisivu jää mieleen ja kestää aikaa ja kierrätystä. Miksi et tutustuisi sen käyttötapoihin tarkemmin? 

Aluprolla on vuosikymmenien kokemus arkkitehtonisista metallipinnoista, joista tehdään vaikuttavia ja kestäviä julkisivuja. Jos mielessäsi on ajatus tai idea, mutta et ole varma, kuinka se toteutetaan ja mitä metallin ominaisuuksia tulisi huomioida, autamme mielellämme!

Voit käyttää myös Revit-mallejamme tietomallinnuksessa. Parametriohjatut objektit toimivat mallissa samoin kuin tosimaailmassa, joten pääset niillä kokeilemaan, mihin tietyt metallituotteet käytännössä taipuvat. Ota siis tietomallinnuksesta kaikki hyödyt irti, sillä hyvä tietomalli toimii mallista tuotantoon.

Revit-mallit löydät tuotteiden yhteydestä.